Finsk superstjerne til årets festival!

– Vi har lenge gledet oss til å kunne presentere de internasjonale suksessforfatterne Sofi Oksanen og Kim Leine til årets festival, sier festivalleder Rolf Magnus Orø.

Han kan også røpe at Brit Bildøen, som tidligere i år vant P2 lytternes romanpris, og krimforfatter Monica Kristensen, kommer. – I år blir det en liten poesifestival under festivalen, sier Orø.  – Vi har samlet flere poeter og skal fokusere på dette på ulike måter, legger han til. – Anna Kleiva og Endre Ruset er blant to av poetene som kommer til årets festival, røper han. – Vi har også viet en egen programpost til verdens matvaresituasjon med Aksel Nærstad fra Utviklingsfondet og økofilosof Arne Vinje. 

Litterær superstjerne 

Sofi Oksanen (f.1977) er oppvokst i Jyväskylä i Finland, men har skrevet flere bøker om morens hjemland Estland. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Utrenskning i 2010, og romanen førte til at hun ble den yngste mottakeren av Nordisk Råds litteraturpris noen sinne. I dag utgis bøkene hennes i over 40 land, og hennes siste roman Da duene forsvant, hadde et førsteopplag som er svært sjeldent i Norden: 100.000 eksemplarer. Oksanen viser på mesterlig vis hvordan storpolitikk får konsekvenser for enkeltmennesker, og Sovjets okkupasjon av Estland og totalitære regimers påvirkning på menneskers liv og tankesett er tilbakevende tema.

­– Vi er svært glade for å få besøk av Sofi Oksanen som skal være med på flere arrangement. I tillegg til å skrive drivende gode romaner, er hun en svært samfunnsengasjert forfatter. Hun skriver for en rekke publikasjoner og har lenge vært opptatt av ulike menneskerettighetsspørsmål og den politiske og økonomiske utviklingen i Russland og Øst-Europa for øvrig, sier kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga. 

Kulturmøter

Kim Leine (f.1961) er født i Telemark, men flyttet til Danmark som 17-åring da han brøt med Jehovas vitne. I 2013 mottok han Nordisk Råds litteraturpris for romanen Profetene i Evighetsfjorden. ­– En fantastisk fortelling fra Grønland på slutten av 1700-tallet, og som leser kommer man inn i en ny og spennende verden. Boka er inspirert av virkelige hendelser og beskriver blant annet kolonimakten Danmark sitt syn på og behandling av urbefolkningen. Her er kulturmøter på godt og vondt, tro kontra vitenskap og sentralt i fortellingen står den norske pastoren og misjonæren Morten Falck, sier Synnøve Haga. Kim Leine har levd et røft liv med angst for Jehovas straff, seksuelt overgrep og narkotikamisbruk.

Leine er utdannet sykepleier, men har bodd på Grønland i 15 år. I erindringsromanen Kalak som kom i 2007,  skriver Leine om sitt eget liv. Valdemarsdag (2008) er hans andre bok og handler om førkrigstidens København. Tunu kom i 2009, og nå i mai utkom Avgrunnen, hvor mye av handlingen er lagt til den finske borgerkrigen og som tematiserer hva det gjør med mennesker å delta i krigshandlinger.

Kriminalromanens snødronning 

Monica Kristensen(f. 1950) er glasiolog, polfarer og forfatter. Hun tok sin doktorgrad i glasiologi fra Cambridge og har deltatt på en rekke ekspedisjoner til Arktis og Antarktis. Solås debuterte skjønnlitterært med kriminalromanen Hollendergraven i 2007 og blir ofte omtalt som kriminalromanens snødronning ut fra miljøet bøkene hennes foregår i. ­– Monica Kristensen har skrevet til sammen fem kriminalromaner der handlingen er lagt til Svalbard, og flere er ventet.  Alle har sysselmannsbetjent Knut Fjeld som hovedperson og lar leseren få komme på innsiden av livet på Svalbard, sier Synnøve Haga. Kristensen har også skrevet flere sakprosabøker, blant annet om Kings Bay-ulykken. Hun har vært leder for værvarslingen i Nord-Norge og leder i Kings Bay AS på Svalbard. Kristensen har også vært generalsekretær i Redningsselskapet og leder for Norsk Genressursråd.

Sorgen som aldri forsvinner 

Brit Bildøen (f. 1962) er forfatter, oversetter og forlagskonsulent. Hun er oppvokst på Aukra utenfor Molde. Bildøen mottok tidligere i år P2-lytternes romanpris for den kritikerroste romanen Sju dagar i august. Boken handler om et ektepar som sliter med sorgen etter 22-juli. – Bildøen har et rikt forfatterskap og vi er glade for å ha henne som gjest på festivalen, sier Rolf-Magnus Orø. Brit Bildøen har gitt ut en rekke romaner, diktsamlinger og barnebøker. Hun er utdannet bibliotekar og har studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Bildøen debuterte med diktsamlingen Bilde av menn i 1991 og har fått flere litterære priser, blant annet Nynorsk Litteraturpris og Melsom-prisen. ​ 

Poetisk road movie

Anna Kleiva (f.1985) bor i Oslo, men er oppvokst på Vinstra. Med diktsamlingen Vårar seinare fikk hun Dag og Natt sin Oslopris for Årets bok i 2014. ­– Anna Kleiva en ung og særdeles spennende forfatter som vi kommer til å høre mer av fremover, sier kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga. ­–  I Vårar seinare skriver Kleiva usminkede dikt om hvordan døden kan påvirke et lite lokalsamfunn. Anmelder i Dagbladet, Endre Ruset kaller diktsamlingen for "sommerens fineste poetiske road movie …” Kleiva har studert litteraturvitenskap og har gått på forfatterstudiet i Bø og Skrivekunstakademiet i Hordaland. I 2011 gav hun ut diktsamlingen Ti liknande versjonar. Vårar seinare er hennes andre bok. I 2015 kom gjendiktningen av Ariana Reines’ Coeur de Lion ut til gode kritikker.   

Endre Ruset (1981) er forfatter, poet og redaktør for det nettbaserte sportstidsskriftet Olympiastadion.no. Han er oppvokst i Molde og debuterte allerede som nittenåring med diktsamlingen Ribbeinas vingespenn. ­– Endre Ruset er en spennende poet som tar for seg tematikken rundt barndom, mellommenneskelige forhold og erotikk i diktene sine, sier Synnøve Haga. Ruset gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland, vært kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og rådgiver for Bjørnsonfestivalen i flere perioder. I 2005 mottok han Bjørnsonstipendet. Han har også utgitt pamfletten Noriaki. Elsket og savnet kom ut i 2014 og er Rusets tredje diktsamling. 

Lokalt og globalt om verdens matvaresituasjon

– Vi er stolte av å ha satt sammen et så viktig program om verdens matvaresituasjon, sier Rolf-Magnus Orø. ­– Aksel Nærstad og Arne Vinje sitter på en unik kompetanse innen bærekraft og økofilosofi. Jeg tror derfor dette er et program som vil fenge mange. Denne programposten er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen, Økouka i Møre og Romsdal og Molde og omegn hagelag. 

Aksel Nærstad (f.1952) er utenrikspolitisk rådgiver for Utviklingsfondet. Der jobber han med ansvarsområder innen sult og matsikkerhet. Nærstad har vært engasjert i norsk og internasjonal miljø- og utviklingspolitikk i flere tiår, og jobber blant annet tett inn mot FN-systemet. Han har skrevet og redigert en rekke bøker. Deriblant Den unødvendige sulten sammen med Olav Randen. Her beskriver forfatterne hvordan landbruks- og matpolitikken kan innrettes bedre og hvilke maktstrukturer som står i veien for at sult bekjempes. Nærstad har også vært leder for Rød Valgallianse og har skrevet en rekke bøker.

Arne Vinje (f.1951) er gårdbruker, faglitterær forfatter og ordfører for Sosialistisk Venstreparti i Vinje kommune. Han var den første i Norge som tok eksamen i økofilosofi- en tanke- og vitskapsretning utviklet av blant annet Arne Næss. Han har vært medredaktør for boka Økologi. Økofilosofi (1975) og medhjelper i Arne Næss si populære bok Økologi, samfunn og livstil (1974). Vinje engasjerte seg også sterkt i Samarbeidsgruppene for natur- og miljøvern som blant annet sto for Mardølaaksjonen. Han har skrevet en rekke artikler om økofilosofi, historie, politikk og kunst i ulike tidsskrift. I tillegg har Vinje vært leder i Norsk bonde- og småbrukarlag. Vinje skal prate om Sigmund Kvaløy Setreng sin tolking av økofilosofi og økopolitikk.

Dato: mandag 11.mai