Programslipp!

Endelig er vi klare til å slippe et nytt topplag av forfattere, poeter og artister til årets Bjørnsonfestival. ­– Jeg tror vi vil glede mange med dette slippet, sier festivalleder Rolf Magnus Orø.

Bjørnsonfestivalen presenterer et sammensatt program med blant annet Linn Ullmann, Aksel og Per Fugelli og Mette Karlsvik. – I tillegg tror jeg møtet mellom Edvard Hoem og Frank Aarebrot kommer til å bli uforglemmelig, sier han. Bjørnsonfestivalen holder nå på å legge siste hånd på verket i program-kabalen. 

–  Det skjer så mye spennende på dagtid under festivalen at jeg håper folk holder igjen noen feriedager for å få det med seg, sier Orø. Han legger til at selv om festivalen har hatt rekordoppslutning de siste årene, er det ikke antall publikum som er det viktigste, men at de som kommer får gode opplevelser. – Jeg kan med handa på hjertet garantere at de gode opplevelsene står i kø under årets festival, sier Orø. Han vil gjerne utfordre publikum til å tørre å utforske de mer ukjente aktørene. – Det finnes så mange uoppdagede skatter i programmet som jeg håper publikum virkelig får med seg.  

 

Samarbeid med Teatret Vårt

Bjørnsonfestivalen har i år et unikt samarbeid med Teatret vårt med Århundrets legende av Victor Hugo. Stykket er gjendiktet av Bjørnstjerne Bjørnson og skal settes opp under festivalen. I tillegg skal teatersjef Thomas Bjørnager lede et program om landskapet som bakteppe og med Mette Karlsvik som gjest.

 

Her er aktørene som ble sluppet 11.juni.  

Per og Aksel Fugelli. Det blir et sterkt møte mellom to mennesker som har et helt liv å dele og oppsummere like før det slutter. – Per Fugelli var folketaler i fjor og mange har ytret ønske om å få han tilbake. Det var derfor naturlig å invitere han tilbake i år, sier Rolf Magnus Orø. I Boka PER - Glimt av min far, viker ikke far og sønn unna de vanskelige spørsmålene. Per Fugelli er professor i sosialmedisin, samfunnsdebattant og har et omfattende forfatterskap bak seg. Sønnen Aksel Fugelli er forfatter og har skrevet en rekke skjønnlitterære bøker. I 2014 gav han ut PER-Glimt av en far. Per og Aksel Fugelli skal delta både i Molde og på kulturcruiset i Nesset. 

 

Linn Ullmann har høstet strålende kritikker og flere priser for sine bøker.  – Linn Ullmann kommer med ny roman til høsten, og hun skal både snakke om sitt eget forfatterskap og delta i en samtale om film og tv-serier med Rune Christiansen, sier kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga. Linn Ullmann har vært en etablert forfatter, kritiker og kulturjournalist i en årrekke. debuterte med romanen Før du sovner i 1998. Linn Ullmanns fjerde roman Et velsignet barn, ble nominert til Brageprisen og ble kåret til beste oversatte roman i avisa The Independent i 2008.  I 2007 mottok Ullmann Amalie Skram-prisen for sitt forfatterskap. Alle Linn Ullmanns romaner er utgitt i store deler av Europa og i USA.  

Morten Jentoft er NRK sin korrespondent i Moskva. Jentoft har vært benyttet av NRK som ekspertise og utsendt medarbeider i Finland, Polen, Russland og de andre landene i det tidligere Sovjetunionen. Han har skrevet flere bøker om kontakten mellom nordmenn og russere i nordområdene. Hans siste bok, Radio Moskva (2012), handler om den norske redaksjonen i sovjetisk og russisk radio fra 1938. Jentoft overtok som korrespondent i Moskva etter Hans Wilhelm Steinfeldt september 2014. 

Luke Harding er en engelsk prisvinnende journalist. Han er ansatt som utenrikskorrespondent i The Guardian, og har rapportert fra Dehli, Berlin og Moskva. Harding har også dekket krigen i Afghanistan, Iraq og Libya. I 2011 ble han, som første utenlandske journalist siden den kalde krigen, utvist fra Russland. I 2014 kom hans kritikerroste bok, ”Snowden-filene. Historien om verdens mest ettersøkte mann” på norsk. 

Thomas Hylland Eriksen er professor i Sosialantropologi og medlem av Bjørnson-Akademiets styre. Internasjonalt nyter han stor annerkjennelse for sin forskning om etnisitet, nasjonalisme og globalisering. Her hjemme er han en markant samfunnsdebattant, mest kjent for sitt engasjement for å formidle sosialantropologi og et sosialantropologisk perspektiv på et flerkulturelt samfunn, globalisering og identitet. Han er en av sin generasjons mest produktive sosialantropologer, og hans fagbøker- og artikler leses av studenter over hele verden.  

Mette Karlsvik har skrevet både for barn og voksne, og til fulle vist at hun er en av de mest spennende unge forfatterne i Norge, sier Synnøve Haga.  Karlsvik kommer fra Frei på Nordmøre. Hun er forfatter, dramatiker og skribent. Karlsvik debuterte med romanen Vindauga i matsalen vender mot fjorden, som hun fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for. Boken har blitt fulgt av en rekke andre i flere sjangre, blant annet romaner, noveller, reisehåndbøker, dokumentarer og andre tekster. I 2011 ble hennes roman Bli Björk, nominert til Brageprisen.  

Stein Torleif Bjella. Han er en av Norges fremste låtskrivere og har blitt hyllet som den nye  Prøysen på grunn av sine underfundige tekster. Onsdag kveld tar Stein Torleif Bjella deg med inn i sitt låtunivers med humoristiske og mørke tekster. Bjella debuterte som soloartist i 2009 med vise/country-albumet Heidersmenn og ble nominert til Spellemannprisen i klassene viser og tekstforfatter. I 2011 kom albumet Vonde visu som han vant Spellemannprisen for 2011. Stein Torleif Bjella har også blitt tildelt Prøysenprisen og Bendiksenprisen.

Edvard Hoem har gitt ut over 40 bøker, og i 2014 kom siste del av hans fire bind store og kritikerroste biografi om Bjørnstjerne Bjørnson. Edvard Hoem er fra Fræna og er en svært produktiv forfatter. Han har skrevet både romaner, skuespill, dikt, essays og biografiske verk. Han har et stort engasjement for Bjørnstjerne Bjørnson, og i 2014 kom fjerde og siste bind i biografien hans om dikterhøvdingen. I tillegg har han gitt ut Bjørnsons beste, en samling utvalgte dikt og Faderen, Peder Bjørnson forsvarer. 

Knut Ødegårds 70 års jubileum vil bli markert under Bjørnsonfestivalen. Ødegård er den nålevende norske lyrikeren som er oversatt til flest språk. Han er ærespresident i Bjørnsonfestivalen og grunnla festivalen sammen med gode medarbeidere i 1992. Han ble født i Molde i 1945 og debuterte med diktsamlingen Drøymaren, vandraren og kjelda i 1967. Seinere har han gitt ut nærmere 40 bøker, blant dem 12 egne diktsamlinger, en rekke gjendiktninger av utenlandsk lyrikk, barne- og ungdomsbøker, flere fagbøker om Island, en bok om Sankt Olav og nå i år første bindet i en trilogi med eddadiktene komplett på nynorsk med essays og kommentarer.

Erika Fatland ble nylig kåret til en av de ti mest lovende forfatterne under 35 år. – Erika Fatland er en dyktig historieforteller som jeg tror vil fenge mange, sier kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga.I den kritikerroste boka Sovjetistan, tar forfatteren og sosialantropologen oss med på en reise til Sentral-Asia og til områder som sjelden når nyhetsdekningen her hjemme. Erika Fatland har vært opptatt av Russland og de tidligere sovjetstatene i en årrekke. Hun har gitt ut flere bøker, blant annet Englebyen. Historier fra Beslan om den brutale terroraksjonen på barneskolen i Nord-Kaukasus i 2004.

Kawakami-oversetteren

Magne Tørring er oversetteren som blant annet har oversatt Murakami til Norsk. På festivalen skal han prate om oversettelsen av Hiromi Kawakamis kritikerroste Merkelig vær i Tokyo og sitt arbeid med Murakami.  


Myteomspunnet chilener

Pedro Carmona-Alvares og Kristina Solum har begge oversatt Roberto Bolaño. Begge har begge et nært forhold til den myteomspunnende chileneren Roberto Bolaño. De kommer på festivalen for å prate om storverket 2666.Norsk-chilenske Pedro Carmona-Alvarez er forfatter, poet og musiker. Han var blant de første til å gjøre et norsk publikum kjent med Bolaño, som også har betydd mye for hans eget forfatterskap. Kristina Solum har oversatt en rekke bøker fra spansk, og fikk Kritikerprisen for Bolaños Ville detektiver i 2010.

Litterær sensasjon

Ragnhild Eikli  har oversatt Harper Lees nye roman.  Helt siden det ble kjent at Harper Lee hadde liggende et manuskript til enda en roman, skrevet før den verdenskjente klassikeren, har rettighetshaverne gjort sitt ytterste for å skjerpe lesernes nysgjerrighet. Manuskriptet har vært omgitt av et hemmelighetskremmeri uten sidestykke. Sett ut en vaktpost, som den norske tittelen lyder, er en litterær sensasjon allerede før utgivelsen. Ragnhild Eikli er skjønnlitterær oversetter med et femtitalls oversettelser bak seg og førstelektor i engelskspråklig litteratur ved Universitetet i Oslo.

Bestselgeren

Kristin Sørsdal er den norske oversetteren av bestselgeren: Mi briljante venninne. Elena Ferrantes roman om to venninner i Napoli har skapt debatt og stor begeistring både internasjonalt og i hjemlandet Italia. Ingen andre enn det italienske forlaget kjenner identiteten bak pseudonymet. I Norge har den første romanen i firebindsverket Mi briljante venninne blitt godt mottatt både hos kritikerne og leserne.

Storbandet

– Det kommer til å svinge når storbandet Ensamble Denada tar oss med inn i fredagskvelden, sier Rolf Magnus Orø. Ensemble Denada og Beate Slettevoll Lech har latt seg inspirere av Olav H. Hauges diktning. Gjør deg klar for et samarbeid med nynorske fortegn, der noen av landets mest aktive, internasjonale utøvere presenterer sanger i stort format. Det blir et vestlandsk stevne mellom Ensemble Denadas Hauge-komposisjoner og sangeren Beate Lech sine sangskatter. Sangene er komponert av Helge Sunde.

Stand up

Trine Lise Olsen er skuespiller og komiker. Hun har vært med i humorserien Judas og lagde serien Lille Billefjord for NRK. I 2009 vant hun Den Norske humoren på NRK. Olsen er aktuell med forestillingen "Æ har rætt" En rå og morsom stand-up om retten til å være seg selv. Æ har rætt  handler om å ha rett til et eget liv og egne meninger. Forestillingen er basert på Trine Lise Olsens egne erfaringer med å vokse opp på barnehjem i åttitallets Finnmark. Forestillingen handler om å ha rett til egne meninger.  

 

For barn og ungdom

Veronica Salinas er dramatiker, skuespiller og forfatter. Hun har skrevet billedbøkene Reisen og Sulten og har fremført en rekke forestillinger. – Jeg har i flere år prøvd å få Salinas til festivalen, sier festivalleder Rolf Magnus Orø. – Hun er en entusiastisk artist og dyktig formidler som kommer til å fenge både barn og voksne, sier han. I Reisen blåser en and i land på et fremmed sted. Anda synes det er vanskelig å være på det nye stedet, fordi den ikkefår kontakt med de andre dyra som allerede bor der. Reisen handler om de de personlige omkostningene ved migrasjon, enten den er selvvalgt eller påtvunget, og viktigheten av å bli forstått og å gjøre seg forstått er sentrale tema. 

Simon Stranger har et uttalt politisk prosjekt om å rette søkelyset mot verdens urettferdighet. Han debuterte som barnebokforfatter med billedboka Krusedullen i 2005. Året etter mottok han Riksmålsprisen for Gjengangeren. Ungdomsromanene Barsakh, Verdensredderne og De som ikke finnes er solgt til flere land. I sin siste bok De som ikke finnes gir Simon Stranger stemmer til de papirløse flyktningene. Gjennom trilogien setter han spørsmål ved hvordan vi i det nordlige Europa kan fortsette å kjøpe billige klær når vi vet at de er laget av slavearbeidere i Asi 

I tillegg til disse har vi tidligere sluppet følgende deltakere: Sofi Oksanen, Frank Aarebrot, Herbjørg Wassmo, Anna Kleiva, Endre Ruset, Brit Bildøen, Kim Leine, Rune Christiansen, Grete Kleppen, Monica Kristensen, Aksel Nærstad og Arne Vinje.

 

Festivalavisa og det endelige programmet slippes den 11.juli. Den franske forfatteren Hélène Cixous dessverre har meldt frafall på grunn av sykdom.

 

 

 

Dato: fredag 12.juni